Hoplaya Zıplaya Kodladık!
|
Küçük programcılar iş başında!
|
Etkinliğin öncesinde, yere algoritma uygulaması için gerekecek karelerden oluşmuş düzenek kurulur. Bu düzenek için yere yapıştırması ve çıkarması kolay olan zemin bantlarını tercih edebilirsiniz. Sınıfın oturma düzeni, her öğrencinin bu düzeneği göreceği şekilde düzenlenmelidir.
|
Giriş etkinliğinde, tüm elektrikli aletlerin içinde bir program bulunduğuna dair gerçek hayattan “çamaşır makinesi”, “bulaşık makinesi”, “saç kurutma makinesi” ve “bilgisayar” örnekleri verilir ve kodlama somutlaştırılarak anlatılır. Sonra öğrencilerden oturdukları sandalye minderinin altına bakmaları istenir. Gizlenen resmi bulan öğrenci, ilk etkinlik için bilgisayar rolünü alacak ve yerde hazırlanan düzenekte ilerleyecektir.
|
İkinci bölümde, öğrenciler parmak kaldırarak, "bir adım ileri”, “bir adım sağa”, “çiçeği al” gibi komutlarla bilgisayar rolündeki öğrenciyi yönlendirerek, düzenek üzerindeki tüm çiçekleri toplamasını sağlarlar.
|
Etkinliğlin üçüncü bölümünde, projeksiyonda farklı yönergelerin bulunduğu slaytlar açılır. Öğrencilerin her birinden, bir slayt numarası seçmeleri istenir (Yukarıdaki resimde 5 adımdan oluşan bir algoritma yer almaktadır). Her bir öğrenci, seçtiği slaytta yer alan algoritmaya uygun olarak (1 adım sağa, bir adım arkaya, zıpla . . . gibi) kareler üzerinde ilerler. Algoritmayı tamamlayan her öğrenciye ödül verilmesi teşvik ve motive edicidir. Örneğin bir yıldız, kod haftasını temsil eden bir sticker, ya da rozet ile ödüllendirebilirsiniz. |