Bilgisayarın Dilinden Konuşalım, Binary Bileklik Yapalım!
|
Kodlama kavramı, özellikle erken yaşlarda öğrencilerimizin anlamakta zorlandıkları bir kavram. Bu sebeble özellikle anaokulu ve ilkokul seviyelerinde düzenleyeceğiniz tüm unplugged (bilgisayarın olmadığı ortamdaki) aktiviteler, kodlama kavramını anlamlandırabilmeleri için faydalı.
|
Ardından binary sistemi anlatıyorum. Bilgisayarın tüm verileri 0 ve 1 sayılarıyla saklaması, öğrenciler için oldukça hayret verici bir bilgi.
Öğrencilere, "Word programında adınızı yazdığınızda, örneğin A harfini, bilgisayar bunu "A" olarak değil, "01000001" olarak algılıyor biliyor musunuz?" dediğinizde onların ne kadar şaşırdıklarını, hatta inanamadıklarını görmelisiniz :)
Algoritma oluşturma becerisini geliştirmeyi amaçladığınız bir derste, Binary sistemi kullanarak bir unplugged etkinlik düzenleyebilirsiniz. Biz öğrencilerle "Binary Bileklik" adını verdiğimiz, adlarının baş harflerini binary sistemde kodlayarak, kendi bilekliklerini tasarladıkları bir etkinlik düzenledik. Ders materyali olarak yanda göreceğiniz, tüm harflerin Binary sistemdeki karşılıklarının bulunduğu bir dokuman, farklı renkte boncuklar (en az 3 set) ve bu boncukları dizeceğiniz bir ip, deri..vs gerekmekte. Öncelikle öğrencilerin her biri, 0 ve 1 i temsil edecek renkleri seçtiler. Ardından kendi ad ve soyadlarının baş harflerini, ya da adları kısa ise (Ece, Ali, Can..) adlarının tamamını, binary sisteme göre 0 ve 1 lerin temsil ettiği renkte boncuklarla ipe dizdiler. Her bir harfin sonrasında, (harfi temsil eden 8 boncuğun sonrasında) farklı renkte bir boncuk araya koydular ve böylece bilgisayarın dilinde adlarını bileklerine işlediler. |