Artırılmış gerçeklik, gerçekte var olan bir nesnenin üzerine, bilgisayar tarafından üretilmiş ses, görüntü ve GPS verilerinin eklenmesi, böylece var olan içeriğin zenginleştirilerek sunulması olarak tanımlanabilir. Örneğin 2 boyutlu olan kaynağınızı, bu teknoloji ile 3 boyutlu hale getirmek, ya da kağıt ortamındaki resim ve yazılarınızı video haline dönüştürmek artık mümkün.
|
|
Eğitim hayatımızda da yavaş yavaş yerini almaya başlayan "Artırılmış Gerçeklik” kavramı; öğretilmek istenen konunun daha etkileşimli, öğrenme sürecine katkı sağlayan, kullanması kolay ve kullanıcı doyumunu artıran öğrenme malzemeleri sunabilmesi açısından değerli.
Sizlere bu teknolojiyi derslerinizde ücretsiz ve kolayca kullanabileceğiniz 2 güzel uygulamadan bahsetmek istiyorum. Bunlardan ilki Aurasma.
Aurasma ile, istediğiniz bir nesneyi kaynak olarak tanımlıyor ve bu nesne ile var olan ya da hazırlayacağınız bir videoyu ilişkilendiriyorsunuz. Bunu yapmak için Aurasmanın web sitesinden ücretsiz bir hesap oluşturabilirsiniz. Öncelikle kaynağınızı, (kaynağınız bir poster, resim ya da metin halinde bir soru olabilir) ardından bu kaynak görüntülendiğinde ekranda oynatılacak videoyu belirliyorsunuz. Uygulamayı telefonunuza ya da tabletinize yükleyip, kaynağınızın üzerine tuttuğunuzda, videonuz çalışmaya başlıyor.
|
Peki Aurasma'yı eğitimde nasıl kullanabilirsiniz?
|
Ya da bir matematik öğretmeni olduğunuzu varsayalım. Öğrencileriniz için Geometri dersindeki Benzerlik konusu ile ilgili bir çalışma kağıdı hazırladınız. Eğer soruların çözümlerini video halinde çekip, soru ve çözümü anlatan videoyu Aurasma ile ilişkilendirirseniz, öğrencileriniz zorlandıkları anda hazırladığınız videoyu izleyerek sorunun çözümünü öğrenebilirler.
Aurasma Müzik dersi için de kullanılabilecek etkili bir araç. Örneğin sınıf duvarlarınıza notalar asıp, öğrencilerinizin akıllı cihazlarıyla nota kağıtlarını okuttuklarında, notaların oluşturduğu müziği duymalarını sağlayabilirsiniz. Ya da panonuzda yayınlayacağınız okul korosu ile ilgili bir haberde, haberi okuyan kişinin koronun performansını dinlemesini sağlayabilirsiniz.
Derslerinizi daha etkileşimli ve heyecanlı hale getirmenizi sağlayacak bir diğer uygulama ise Quiver.
|
Biz anaokulunda yanda bulunan boyama kağıdını boyadık ve Quiver ile canlandırma yaptık. Ekrana aşağıda videosunu göreceğiniz 3 boyutlu futbolcu kuzucuk geldi. Her bir öğrenci, kendi boyadığı kuzunun futbol topunu kaleye isabet ettirmeye çalışarak gol attı. Tüm öğrencilerin aktif olarak katıldıkları, eğlendikleri, farklı boyamalar yapmak için ilgi, merak ve heyecanla sınıftan ayrıldıkları etkili bir ders oldu.
|
|
|